Introductie

Stamm 18 B1

Informatie over Stamm 18B1, met de nadruk op de moederlijn van Vierette BD.
 
Stamm 18B1 gaat, op papier terug tot het jaar 1810, sinds 1813 wordt bij de familie Thörmählen in Neuendorf met deze stamm gefokt en op dit moment wordt de stamm door de zesde generatie, Dr. Cord Thörmählen, in stand gehouden. 18B1 onstaat bij de merrie Ella geb 1881 maar was daarna ook bijna weer uitgestorven. Ella gaf maar 2 veulens. Maar haar dochter Hertha geb 1887 v. Young Ethelbert, zette met succes de lijn voort bij Martin Thörmählen. Zij bracht met Cicero o.a. drie gekeurde hengsten, waarvan Kürassier met afstand de beste was. Weliswaar kon hij de Ciceri-lijn in mannelijke lijn niet voortzetten maar werden zijn genen aan moeders kant verankert. Belangrijkste vertegenwoordiger is Tobias, de laatste zoon van Achill uit een Kürassier moeder. Twee volle zusters van Kürassier, Vesta en Wachtel zijn met Schiller en Vollmacht ook hengstenmoeder, die twee hengsten hadden in de eerste helft van de 20ste eeuw in de fokkerij een zeer goede naam. Vijf generaties bleef het relatief stil, de merrie Jura geb 1931 van Nenndorf kreeg in aanparing met de hengsten Heino en Logarithmus een nieuwe generatie en konden paarden uit deze stamm in de sport hun springaanleg bewijzen.  Orient v. Heino met Hans Gunter Winkler wonnen in 1954 de grote prijs van Aken en een jaar later de Wereldkampioenschappen voor springruiters. Jupiter v. Logarithmus met Anneliese Hager, die vier maal succesvolste amazone van zuid Duitsland werd en had in zowel het springen als de dressuur succes.

Een fokkerij hoogtepunt na Hertha was de merrie Dorette geb 1945 v. Monarch. In 1961 en 1963 werden twee zonen van Dorette gekeurd. De eerste was Farn (v. Fax I) Kampioenshengst en na een jaar dekdienst in Holstein naar Nederland verkocht. In Nederland werd Farn een van de belangrijkste stempelhengsten, in het bijzonder via zijn zoon Nimmerdor. Ook via de moederlijn had Farn grote invloed, zo komen o.a. de hengst Fighting Alpha (Lars Nieberg) en It's Otto (Geoff Billington) uit Farn moeders. Jeroen Dubbeldam had met Wilma v. Farn zijn eerste grote internationale successen en won 140.000 DM. De tweede was de hengst Roman (v. Ramzes AA) zijn nakomelingen presteerden buitengewoon goed in de sport waardoor hij verervingkampioen in Holstein werd. Roman heeft zich met name in de merrie lijn doorgezet en komt regelmatig met succes voor als moeders vader bij o.a. Cantus, Carolus en Carry.

Ter Waele Borette & Vierette in galop

Dorette kreeg twee invloedrijke merries, Adrette geb 1964 v Heilbutt en Ella geb 1968 v Colt. Adrette kreeg met de hengst Ramiro de hengst Ronald, even als bij Roman kon Ronald zich met name in de merrie lijn doorzetten o.a. bij de hengsten Alcatraz, Cortez en de wereldkampioen Libero H. Ella werd viermaal hengst moeder waarbij met name haar eerste hengstveulen Constant geb 1972 v Cor de la Bryere zowel in de sport (Dr Michael Rüping) en als dekhengst. De hengst Chin Chin is een van zijn bekendste nakomelingen die twee maal aan de Olympische spelen heeft deel genomen. Chin Chin is nu als dekhengst in Nederland een veelgevraagde hengst. Ook de Constant dochter Deichgräfin (Carsten Otto Nagel) was succesvol en heeft Wereldcup springen gewonnen. Als vader van de moeder heeft Constant ook zijn sporen achter gelaten, o.a. bij de hengsten Coriander, Libertino en Ramirado, en bij het sportpaard Cöster (Christian Ahlmann).

De hengst Quantum geb 1994 v. Quidam Revel komt uit een volle zuster van Constant. Dan komen we bij Nato geb 1976 v. Ronald (ja goed gezien, inteelt op zijn eigen stamm) die grootmoeder en overgrootmoeder van twee gekeurde hengsten is en regelmatig opduikt in de moederlijn. Sandos (Sibersee) en Acalypso (Acord II). Luna To geb 1996 v. Contender. Contender is op dit moment de meest gevraagde hengst, diverse nakomelingen presteren in de sport op het hoogste niveau, Montender, Checkmate, Controe om er maar een paar te noemen.

Rosette BD geb 2001 v. Carpaccio. Carpaccio geeft paarden die presteren in de disciplines, springen en dressuur en heeft meerdere goedgekeurde hengsten gegeven. Een van de bekendste is Chico's Boy. Rosette BD heeft tot nu toe vier veulens gebracht.  Haar eerste veulenVierette BD geb 2005 v. Contendro II is vier maal terug gefokt op de merrie Dorette en is een waardige nakomeling uit een glorieuze dynastie.

Kiene Zandbergen
Breeder & Owner of Ter Waele Holsteiners

Wij zijn lid van:

Nederlandse Rottweiler Club Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub Schweizerischer Rottweiler Club Der √Ėsterreichische Rottweilerklub Holsteiner Verband